Blog Eigenwijs

 
2 januari 2017 - 12:35. Rinze van der Lei

Jaar van de subsidies

Het jaar 2016 is voor het vak muziek in het basisonderwijs het jaar van de subsidies geworden. Veel scholen hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheden om het vak muziek beter op het rooster te krijgen. Wat me daarbij verbaast is dat ze lang niet allemaal ook krachtig inzetten op de invoering van een methode. Misschien heeft het wel verband met de

Lees verder
2 januari 2017 - 12:35. Rinze van der Lei

Voortgang

De ontwikkeling van de lessen van EigenwijsDigitaal vordert gestaag. Hoewel de meeste lessen gebaseerd zijn op (de tweede uitgave) van Moet je Doen, kost het omwerken van de lessen naar een digitale vorm haast nog meer tijd dan het uitschrijven van de volledige lessen. We zijn toen twee jaar bezig geweest met het schrijven van Moet je doen; we zijn nu een jaar bezig met het digitaliseren van de lessen. En het zal nog wel een jaartje duren voordat alles echt klaar is.

Lees verder
2 januari 2017 - 12:30. Rinze van der Lei

Muziek in het Speciaal Onderwijs

Jaren heb ik het gevoel gehad dat er weinig aandacht was voor de muzikale ontwikkeling van kinderen in het Speciaal Onderwijs. De aandacht was zo gefocust op taal en rekenen dat er nauwelijks tijd was voor de creatieve ontwikkeling van deze kinderen. Het is natuurlijk vreselijk belangrijk dat kinderen kunnen lezen en schrijven en met getallen omgaan: het zijn basisvaardigheden in onze maatschappij. Pedagogisch kun je natuurlijk ook wel vragen stellen bij onderwijs dat alleen maar bezig is met dingen waar de kinderen moeite mee hebben. Naast het feit dat muziekonderwijs kinderen algemene vaardigheden leert (concentreren, taalontwikkeling, lezen, motorische vaardigheden, sociale vaardigheden, enz) kan muziek ook bij veel kinderen een enorme verrijking van hun leven bieden. 

Lees verder
2 januari 2017 - 12:20. Rinze van der Lei

Promotie

Op 7 december 2016 is de voorzitter van Gehrels Muziekeducatie in Amsterdam gepromoveerd. Hij heeft zijn proefschrift geschreven over het onderwerp Creative Music Making. Het was een bijzondere bijeenkomst om diverse hoogleraren te horen praten over je vakgebied. Het is ook bijzonder voor de ontwikkeling van het vak muziek in de basisschool om via een beminnelijk mens als Michel goed aan te kunnen haken aan de wetenschap. Proficiat!

Lees verder
2 januari 2017 - 12:15. Rinze van der Lei

Voorbereiding NOT 2017

Van 24 januari tot 28 januari 2017 staan we weer op de NOT. Leuk als gebruikers van het programma even langs komen om hun ervaringen met ons te delen. Je vindt ons op stand..

Lees verder
«vorige12345volgende»